La cirurgia de Mohs per al tractament del càncer de pell s’incorpora al catàleg de serveis de l’HUB

-

Un equip multidisciplinari dels serveis de Dermatologia, Anatomia Patològica i Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’HUB ha sumat esforços per formar-se en aquesta tècnica precisa i segura per tractar diversos tipus de càncer cutani d’alt risc. 

La cirurgia microgràfica de Mohs és una tècnica quirúrgica especialitzada per al tractament de càncer de pell que permet eliminar completament el tumor i alhora conservar el màxim de teixit sa possible. Aquesta tècnica absolutament validada afavoreix els resultats de recurrència i estètics de la intervenció reduint al mínim la cicatriu quirúrgica. Ofereix millor resolució de càncers amb alt risc de recidiva i de carcinomes en àrees d’alt risc, sobretot en persones joves.

Precisament, la incidència del càncer cutani no melanoma –carcinomes basocel·lulars i de cèl·lules escamoses, pels quals s’indica la cirurgia de Mohs- va en augment en els darrers anys. Cada vegada afecta a gent més jove, sobretot per l’exposició solar recreativa que es practica des de fa unes dècades. 

 “Gràcies a l’esforç de tothom, amb la cirurgia de Mohs oferim una millora en el tractament quirúrgic d’alt risc. La implantació en el nostre centre és un pas endavant per oferir al sistema de salut públic un portfoli avançat de cirurgia dermato-oncològica”, segons el Dr. Octavio Servitje, cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. 

Una coordinació precisa entre 3 equips

La cirurgia de Mohs és un procediment precís, molt segur, però laboriós. Per tant, requereix de cooperació entre l’equip de professionals multidisciplinaris dels serveis de Dermatologia, Anatomia Patològica, i Cirurgia Plàstica i Reparadora.

És una cirurgia ambulatòria, amb anestèsia local, que necessita professionals amb formació altament especialitzada en aquesta tècnica avançada de cirurgia microgràfica.

Al quiròfan, dermatòlegs i patòlegs cooperen en el control de l’extirpació de la lesió cancerosa sota control microgràfic durant el procediment i biopsien per decidir si cal treure més teixit, amb la coordinació de la Dra. Rosa Penín, especialista en dermatopatologia. “Per a l’equip de patòlegs, el repte està en donar resposta al moment i analitzar mostres constantment fins a determinar que ja no hi ha càncer a la zona”, explica el Dr. Xavier Matias-Guiu, cap del servei d’Anatomia Patològica.

A continuació, l’equip de Cirurgia Plàstica i Reparadora agafa el relleu perquè el defecte estètic que quedi al pacient sigui el mínim possible. 

“A l’HUB es treballa d’una forma molt multidisciplinària, i el repte de la cirurgia de Mohs n’és un molt bon exemple del que es pot aconseguir amb el treball en equip”, assegura la Dra. Anna López Ojeda, cap de Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora.