L’Hospital de Bellvitge lidera l’ús d’assistències circulatòries mecàniques temporals per a casos aguts d’insuficiència cardíaca

-

Des del passat mes d’abril sis pacients de l’Hospital Universitari de Bellvitge han estat o estan sent tractats amb assistències circulatòries mecàniques de curta durada, també conegudes com ECMO. Aquest tipus de dispositius supleixen la funció del cor i en ocasions també del pulmó en pacients amb diferents patologies, però amb el denominador comú de respondre a una situació crítica. 

Durant l’any 2018, l’Hospital de Bellvitge va col·locar 56 assistències circulatòries mecàniques temporals, la xifra més alta registrada en un hospital de l’estat, i aquest 2019 ja n'ha col·locat 22.

La diversitat de casos als quals pot donar solució una ECMO és pot apreciar en la tipologia dels sis pacients que les han rebut a l’hospital en les darreres setmanes. Dues de les ECMO van ser conseqüència d’un infart agut de miocardi, i ja han estat retirades en recuperar-se la funció cardíaca; en altres dos casos el dispositiu va suplir la funció de dos ventricles, un amb una malaltia miocardíaca crònica en fase terminal, que ja s’ha solucionat amb un trasplantament cardíac, mentre que l’altra està encara en funcionament a l’espera que millorin les condicions del pacient per decidir si és factible la implantació d’una assistència circulatòria de llarga durada. Finalment, en els dos darrers casos, l’ECMO es manté perquè encara no s’ha recuperat la funció cardíaca desprès d’una operació de cor complexa.

Els resultats clínics del programa d’assistències circulatòries de curta durada van ser excel·lents l’any passat, amb una supervivència del 55%. L’activitat de l’hospital aquest any marca una tendència a l’alça, gràcies al treball cooperatiu i coordinat dels professionals dels serveis de Cardiologia, Medicina Intensiva, Anestesiologia i Cirurgia Cardíaca.

L’Àrea del Cor de l’Hospital de Bellvitge ha estat pionera i impulsora des de fa anys de l’ús de dispositius mecànics d’assistència ventricular així com també pel que fa als trasplantaments de cor i el tractament de les insuficiències cardíaques. En aquest sentit, recentment ha rebut l’acreditació SEC-EXCELENTE de la Societat Espanyola de Cardiologia en implantació d´assistències ventriculars mecàniques.

  • l'hub lidera l’ús d’assistències circulatòries mecàniques temporals per a casos aguts d’insuficiència cardíaca_hub