Sou a: Portada > Informació corporativa > Història > A ple rendiment (1976-1979)

Informació corporativa

A ple rendiment (1976-1979)

Nous serveis i especialitats

L'any 1976 pot considerar-se com la data d'arrencada completa de les 20 plantes de l'Hospital. Es van succeir l'obertura de nous serveis i l'implantament de gairebé totes les especialitats. També durant aquells anys es van inaugurar noves seccions i unitats innovadores.

Un exemple, n'és la Unitat d'Hipertensió Arterial, dins del Servei de Nefrologia. Aquesta unitat va ser capdavantera en el disseny d'una campanya assistencial en els centres d'atenció primària del Baix Llobregat i d'una campanya publicitària a l'Hospitalet de Llobregat per a la lluita i la prevenció contra la hipertensió arterial, anticipant-se a campanyes d'educació sanitària que als anys vuitanta engegaria el Departament de Sanitat i Seguretat Social.

Una altra secció que va iniciar la seva tasca durant aquests anys va ser la de Malalties Infeccioses, pionera dins l'Estat espanyol, que progressivament va assumir responsabilitats en l'assistència de determinades infeccions i en el control de la política d'antibiòtics.

També va iniciar el funcionament l'equip d'anorèxia i bulímia, molt abans que es conegués el gran impacte social d'aquestes malalties. La primera pacient amb anorèxia nerviosa va ingressar a Psiquiatria el desembre de 1975 i avui dia la Unitat de Trastorns de l'Alimentació és un referent a tot Catalunya, com també ho és la Unitat de Ludopaties.

L'actual reconeixement del Servei de Psiquiatria s'ha de buscar en la tasca per aconseguir que el malalt mental fos considerat un pacient més i que es comptés amb la possibilitat d'utilitzar tots els mitjans diagnòstics i terapèutics que estaven a disposició dels altres serveis mèdics. El Servei de Psiquiatria va ser el primer que es va incorporar dins d'un hospital de la Seguretat Social.

Es van consolidar serveis mèdics com ara el de l'Aparell Digestiu i noves instal.lacions, com ara la Unitat de Diàlisi. Durant aquest període cal destacar la tasca de Cirurgia Cardíaca, el servei que realitzava més operacions extracorpòries i que obtenia els millors resultats de Catalunya. I també va ser pionera en un hospital de la Seguretat Social la creació de Cirurgia Vascular com a servei.

Pujar

Hospital i universitat

En el marc general de creixement de l'activitat assistencial, el món de la infermeria va viure un important canvi qualitatiu: els estudis d'infermeria van passar a ser universitaris. La implantació del nou pla d'estudis no va ser gens fàcil, amb l'antecedent d'un tancament a l'Hospital de Sant Pau per reivindicar la titulació universitària.

L'escola de l'Hospital Prínceps d'Espanya va ser una de les poques que va decidir posar en marxa aquell mateix any el nou pla d'estudis. Amb una previsió de cinquanta alumnes, l'escola es va trobar amb 150 matriculats i amb unes instal·lacions poc preparades per acollir-los.

El curs 1977-78 va començar amb retard, amb classes al gimnàs i amb els professors reciclant-se al mateix temps que anaven formant els alumnes. L'Escola d'Infermeria va passar a ser l'Escola Universitària d'Infermeres, adscrita a la Universitat de Barcelona.

Des del seu començament l'hospital tenia metges residents, però el camí per aconseguir ser reconegut com a hospital universitari va ser laboriós. En aquests anys es va aconseguir l'acreditació per a la docència postgraduada, es van fer cursos de postgrau en diferents especialitats com els de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral o els de Cirurgia Vascular, i també es van organitzar cursos internacionals, com els d'Otorinolaringologia.

Cal remarcar el reconeixement en la formació d'especialistes en Farmàcia Hospitalària, a través del Servei de Farmàcia, que, juntament amb els de la Vall d'Hebron i Sant Pau, van ser els primers de Catalunya en la formació de residents d'aquesta especialitat.

Pujar

Primers trasplantaments renals

Des dels mateixos inicis del centre, l'Edifici Prínceps d'Espanya realitzava trasplantaments de còrnia. El següent programa de trasplantament que es va implantar va ser el de ronyó, que va tenir un llarg recorregut fins a arribar als excel·lents resultats actuals.

A Espanya, els primers trasplantaments renals s'havien fet a l'Hospital Clínic de Barcelona a mitjans dels anys seixanta, per un equip pluridisciplinari d'uròlegs i nefròlegs. Anys més tard, dos dels nefròlegs d'aquell equip van coincidir a l'Edifici Prínceps d'Espanya i, juntament amb el Dr. Narcís Serrallach, cap del Servei d'Urologia, van posar en funcionament un Programa de trasplantament renal, en un marc de col.laboració multidisciplinari.

El 1979, l'aprovació de la Llei de trasplantaments va oferir el marc legal per poder obtenir els òrgans de persones difuntes.

El primer trasplantament renal a l'hospital es va fer el 1978, procedent d'un donant viu, en aquest cas d'una mare a un fill. A partir de 1980 es va consolidar plenament el Programa i avui obté un dels millors resultats de l'Estat espanyol.

Pujar